Modder
Uit alle mogelijke hoeken werden groenten aangeleverd. Gaande van aardappelen vers van het veld - met de modder er nog aan - tot spitskool die niet goed genoeg was voor de veiling, omwille van enkele vlekjes op de bladeren. Op basis van de aangeleverde ingrediënten zorgde Olly Ceulenaere voor een recept, de schoolchef maakte daar een schitterende vinaigrette met Franse selder en honing bij, en alles werd in 5.000 porties verdeeld.
Eigen bord en bestek
Elke uitgehongerde Gentenaar bracht vervolgens zijn eigen bord en bestek mee en om 17 uur werd het buffet geopend. Milieuschepen Tine Heyse mocht mee opscheppen. "Al was een beetje bijscholing op dat vlak wel welkom", lachte ze zelf. En wat 's avonds nog overbleef verdween in de maag van varken Felicienne.
Elders op de site werd ook zelfgemaakte Gentse gin (Ginderella) geschonken, er was vegetarisch spek te verkrijgen, de hotelschool had bergen oud brood mee om verloren brood mee te maken, er was perensap en nog allerlei korte-keten-voeding. Daarnaast was er vooral ook heel veel info over hoe het allemaal beter kan in onze samenleving, waar vandaag zowat een derde van het voedsel verspild wordt. En uiteraard was het er boven alles ook gezellig. Daar zorgde het picknickweer voor.
Het stadsbestuur van Gent was één van de medeorganisatoren van het festival aan de Bijloke tegen voedselverspilling, maar uiteindelijk werkten liefst 40 partner-organisaties mee. Het hele idee van een wereldwijde strijd tegen voedselverspilling ontstond in Engeland, en kreeg navolging in Parijs en Amsterdam, en nu dus ook in Gent.
© 2014 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Sabine Van Damme