TineHeyse
De betrokken lokale besturen - waaronder Gent, Mechelen, Turnhout, Hasselt, Vilvoorde - pikken het niet dat de Vlaamse regering de financiële steun "plots en totaal eenzijdig" afgebroken heeft. "Er komt geen nieuwe formule, zelfs geen afgeslankte formule, er komt gewoon niets meer", betreuren ze. De impact op het terrein valt nochtans niet te onderschatten, aldus de betrokken coalities. "Terwijl de ene na de andere internationale klimaattop mislukt en nationale of regionale beleidsplannen moeilijk uit de startblokken raken, zijn het de lokale besturen die concreet en de facto timmeren aan de weg. Hun rol is onvervangbaar", luidt het.
Het duurzaamheidsbeleid volledig op eigen kracht voortzetten, is echter moeilijk, stellen de lokale bestuurders. "We vrezen dan ook dat veel lokale besturen met de rug tegen de muur staan en node zullen moeten bezuinigen op lokaal duurzaam of milieubeleid." "Net nu er op lokaal niveau veel gebeurt, draait de Vlaamse regering goede besluiten terug en breekt daarmee een belangrijke dynamiek ter verduurzaming van Vlaanderen", vult Heyse nog aan. "Bovendien is het ongehoord dat ze de steden en gemeentes twee jaar aan het lijntje gehouden heeft om uiteindelijk af te komen met een cheque van 0 euro."
Samen vragen de betrokken besturen daarom een nieuw instrument om lokale duurzame acties te honoreren. "We zijn als lokale bestuurders niet getrouwd met één bepaald instrument, maar willen wel volop de kans behouden om ons beleid op dit vlak voort te zetten", besluiten ze.