Claeys behaalde het grootste aantal stemmen in de online-wedstrijd "Rebel zkt rebel" van Belmundo. Meer dan 6.300 Gentenaars brachten hun stem uit. Omdat Patricia Claeys in 2008 overleed aan de gevolgen van kanker, namen haar dochters Ruth en Sarah donderdagnamiddag de "erestrop" in ontvangst.
Claeys leefde en werkte als arts negen jaar in Nicaragua. "Ze streed voor recht op gezondheidszorg voor de meest kwetsbare mensen in Nicaragua, vooral vrouwen", verduidelijkt de Gentse schepen Tine Heyse (Groen), onder meer bevoegd voor Noord-Zuid. "Daar was ze grondlegster van een bloeiende volksbeweging die kwetsbare mensen ondersteunt in hun streven naar een menswaardiger samenleving." Patricia Claeys lag verder aan de basis van verschillende projecten ter verbetering van de gezondheid en het welzijn van de lokale bevolking. Sinds 1995 was ze medisch coördinator van het "International Centre for Reproductive Health" van de UGent.
De 10 genomineerden, voorgedragen door het Gentse Noord-Zuid middenveld, waren Mong Rosseel, Marleen Temmerman, John Vandaele, Ludo De Brabander, Dominique Willaert, Marc Bontemps, Eric Claeys, Farah Laporte, Inge Neefs en Patricia Claeys.
Belmundo benoemde ook zeven "rebellen uit het Zuiden" tot "ererebel": vakbondsleider Pao Vorn uit Cambodja, de Mujeres Unidas uit Paraguay, Mirtha Vásquez uit Peru, Jose Dence Fachin Ruiz uit de Peruaanse Amazone, Malalai Joya uit Afghanistan, Maria Brigida González van de vredesgemeenschap van San José de Apartadó in Colombia en Haitham al Kathib uit Palestina.