
Tine Heyse
Zij was één van de gastsprekers bij de jaarlijkse plechtigheid aan het monument der gesneuvelden (8-mei plein ? Zuid) waarbij de Gentse oorlogsslachtoffers worden geëerd en herdacht. Sinds een aantal jaren wordt daarbij ook een Gentse stadsschool uitgenodigd om hier aan mee te werken, dit jaar was dat de stedelijke Freinetschool Het Trappenhuis. Het blijft een aangrijpend moment van reflectie: een tachtigplusser die met krakende stem De Moorsoldaten overtuigend zingt, kinderen die eigen gedichten over oorlog en vrede brengen.
In de namiddag woonde de schepen ook de première bij van de film 'Martin's Journey' . Martin Wolff (1922 ? 1992), overlever van de holocaust, kwam na zijn bevrijding uit het Duitse concentratiekamp kamp Dora terecht in Gent en trouwde er. Zijn zeven kinderen - met kleinkinderen en achterkleinkinderen - reisden eind 2012 hun vader (opa) achterna. Ze bezochten de plaatsen waar hij woonde en naar school ging, het getto en de kampen. Ze kwamen doorheen o.m. Wroclaw, Auschwitz, Mittelbau-Dora? De broers en zussen vertellen voor de camera wat dit voor hen betekende, wat ze voelen bij het zwijgen van hun vader, bij de getuigenissen van mensen die hem hebben gekend, bij verhalen die illustreren dat 'wir haben es nicht gewusst' niet kan, dat - ondanks de pijnlijke geschiedenis "man freut sich wen man eine alte Verbintung wieder findt", welke vreugde het ook geeft om met een heel verbonden gezin een vader te eren, ?
De activiteiten van deze dag waren absoluut een stimulans om herinneringseducatie een blijvende rol te laten spelen in het Vredeshuis. Het Vredeshuis zal deze beklijvende documentaire trouwens verder uitwerken als educatief pakket , zowel voor kinderen als andere doelgroepen.
Mocht je de kans krijgen deze documentaire te bekijken, zeker doen!
Meer info: Vredeshuis ? Sint-Margrietstraat 9 ? 9000 Gent ? tel 09/233 42 95