
Groen wil de positieve effecten van het Gentse circulatieplan doortrekken en versterken. De opmerkelijke resultaten van de luchtkwaliteitsmetingen voor Curieuzeneuzen sterken schepenen Tine Heyse (Groen) en Filip Watteeuw (Groen) in de overtuiging dat werken op luchtkwaliteit noodzakelijk is en ook loont.
Uit de metingen blijkt opnieuw dat het Gentse circulatieplan duidelijk een positief effect heeft op de luchtkwaliteit. Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken: “ Het circulatieplan werkt. Het stemt me gelukkig dat er ook op het vlak van luchtkwaliteit een positief effect is. We noteerden vroeger al minder verkeersongevallen, een betere woonkwaliteit, meer fietsers en openbaar vervoersgebruikers, minder files in de binnenstad. Hier kunnen en moeten we op verder bouwen.”
Ook in de toekomst willen beide schepenen dus absoluut verder inzetten op een betere luchtkwaliteit en gezondheid. Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid: “ De Lage Emissie Zone komt er aan in 2020. De voorbereidingen zijn volop aan de gang. De LEZ zal de luchtkwaliteit bijkomend versterken. De combinatie van beide zorgt er voor dat de luchtkwaliteit nog beter zal worden.”
Verdere circulatiemaatregelen in de buurten en deelgemeenten rondom het centrum kunnen er voor zorgen dat de luchtkwaliteit daar en op de kleine ring (R40) nog zal verbeteren. Daar is absoluut nood aan. Ook in de buurt van scholen kunnen maatregelen genomen worden om de negatieve impact van het autoverkeer op de luchtkwaliteit te verminderen.
Voor Groen is het duidelijk dat gezondheid en luchtkwaliteit de inzet is van de verkiezingen van 14 oktober. Het is daarom onbegrijpelijk dat partijen zoals Open VLD, CD&V en N-VA het circulatieplan in meer of mindere mate willen terugschroeven. Dit is spelen met de gezondheid van de Gentenaars.