12 dec 2014

De Grazer en Vooruit winnen Korte Keten Wedstrijd Stad Gent

Vzw De Grazer uit Lovendegem en vzw Kunstencentrum Vooruit zijn de winnaars van de Korte Keten Wedstrijd die de Stad Gent in het najaar van 2014 organiseerde. Ze werden gekozen uit twaalf boeiende projectvoorstellen. Beide winnaars ontvangen een subsidie van 7.500 euro om hun project in de startfase te ondersteunen. Op 3 februari 2015 worden alle deelnemende projecten voorgesteld tijdens een netwerkevent. Vzw De Grazer wil met het project 'Vlees van Gent' de consument aanzetten om bij de consumptie van vlees aandacht te hebben voor kwalitatief, lokaal gekweekt en verantwoord vlees, naast de al beschikbare lokale groente- en fruitpakketten. Vzw De Grazer zet heel wat dieren in bij het natuurbeheer en de verwerking van voedselresten, zoals schapen, runderen en varkens.Vzw Kunstencentrum Vooruit zal onder de titel 'puur Gent op je bord' in het Vooruit café lokaal en authentiek gekweekt en verwerkt voedsel op de kaart zetten. Daarmee bouwt Vooruit verder op het bestaande aanbod aan bio- en fair trade producten.

Schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse: 'Het creëren van een meer zichtbare, kortere voedselketen is een van de doelstellingen van de Gentse voedselstrategie 'Gent en Garde'. In een korte keten consumeren we lokaal geproduceerde producten, waarbij we het aantal schakels tussen producent en consument zoveel als mogelijk beperken. We bekijken ook de mogelijkheden van de stad als afzetgebied en we  sensibiliseren de stadsbewoners rond duurzaam voedsel.'

Met de Korte Keten Wedstrijd wil de Stad Gent projectvoorstellen ondersteunen die de korte keten tussen Gentse consumenten en lokale producenten versterken. De projectvoorstellen moeten een realistische, binnen het jaar op te starten en op termijn financieel haalbare oplossing bieden die rekening houdt met de specifieke afzetmarkt van de stad Gent. Bij de beoordeling van de twaalf ingezonden projectvoorstellen verheugde de jury zich over de kwaliteit en de creativiteit van de verschillende concepten. Alle projecten zijn op zich waardevol en verdienen de nodige aandacht en ondersteuning. Daarom werd beslist om op dinsdag 3 februari 2015 een netwerkevent te organiseren waarop de twaalf projecten zullen voorgesteld worden en de indieners en hun projectpartners de kans zullen krijgen om elkaar beter te leren kennen, wat alleen maar tot verdere samenwerking kan leiden.

De twaalf projectvoorstellen in een notendop:

- 'Vlees van Gent' (vzw De Grazer): kwalitatief lokaal en verantwoord vlees;

- 'puur Gent op je bord' (vzw Kunstencentrum Vooruit): lokaal en authentiek gekweekt voedsel op de kaart in het Vooruit café;

- 'Pluk je dak' (cvba RoofFood): een dakmoestuin met catering en workshops rond zelf en lokaal gekweekt voedsel;

- 'Gentse Foodies'( vzw Voedstelteams): de uitbreiding van het voedselteam concept naar horeca en buurtwinkels;

- 'Botanic'(Emma Meurisse): een eetkraam met een gezonde seizoenskeuken op basis van zelf gekweekte en bij lokale boeren aangekochte groenten, fruit en kruiden;

- 'Nomadic Urban Farming'(vzw Het Spilvarken): het inzetten van kippen en varkens in de verwerking van voedselafval op tijdelijk beschikbare ruimten in het stadsweefsel;

- 'Pluk ze zelf'(vzw Labeur): een zelfpluktuin op tijdelijk braakliggende gronden;

- 'Groe(n)ten van thuis' (vzw De Groenen Draak) : permacultuur in leegstaande serre;

- 'De Korte Keet' (vzw Zwerfgoed): de uitbouw van een kleine stadshoeve tot een experimenteer- en time-out plek voor jongeren in probleemsituaties, verkoop van zelf gekweekte producten;

- 'Lokaal' ( Arno De Mol) : de uitbreiding van de werking van een eet- en theehuis met zero-waste winkel en medewerking aan mini vertical farm 'Mushie Cave chapters' op DOK moestuin;

- 'SoepRkrom' (Elke Sandra): het verwerken van 'kromme' groenten van lokale telers in soepen, salades, quiches enz.;

- 'Gent Food Innovation Academy on Tour' (Innovatiesteunpunt vzw): de professionalisering en begeleiding van producenten bij het vermarkten van hun producten.

Netwerkevent dinsdag 3 februari 2015

Bij de beoordeling van de dossiers werd vastgesteld dat elk ingediend project waardevol is en mogelijkheden biedt. Voor sommige projecten kunnen andere subsidiekanalen aangeboord worden (innovatie, tijdelijke invulling, starterscontract?);  andere projecten zijn nog onvoldoende uitgewerkt. Onderlinge samenwerking en ervaringsuitwisseling tussen de twaalf indieners, de vele partners die bij hun projecten betrokken zijn en andere geïnteresseerden kunnen de haalbaarheid van de projecten ten goede komen.

Daarom wordt op dinsdag 3 februari 2015 een netwerkevent georganiseerd waarop de twaalf ingediende projecten worden voorgesteld. Meer details over het programma en de plaats van dit gebeuren worden later meegedeeld.

 

Informatie

- Dienst Economie, Hilde De Sutter, Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent. 09 266 84 25,

e-mail [email protected], website www.oogent.be

- Milieudienst, Katrien Verbeke, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gent-Gentbrugge, tel. 09 268 23 00,

e-mail [email protected], website www.gentsklimaatverbond.be

Bevoegd

- Mevrouw Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid, stadhuis,

Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 54 30, fax 09 266 54 49, e-mail [email protected]

- De heer Mathias De Clercq, eerste schepen en schepen van Haven, Economie en Ondernemen, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 54 00, fax 09 266 54 19,
e-mail [email protected]

Cookies op groen.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren