Bij de eerste actie heeft de Stad 6 pv's gemaakt, bij de tweede actie was er slechts 1 overtreder, bij de derde actie werden opnieuw 4 pv's opgesteld. Bij de laatste controleactie van donderdagnacht 3 maart bleek dat 2 cafés in de Overpoortstraat de maximumnorm overschreden en bij 2 cafés stonden de deuren open. Voor een ander café stelden de controleurs een proces-verbaal op voor belemmering van toezicht omdat de DJ de muziek stiller had gezet nog voor de controleurs een geluidsmeting konden uitvoeren.
Uit deze cijfers leiden we af dat de meeste uitbaters zich wel aan de regels houden en hun volle medewerking verlenen. Slechts enkelen zijn hardnekkig in het overtreden van de geluidswetgeving. Eén horecazaak kreeg al 3 keer op rij een proces-verbaal voor het overschrijden van de maximum geluidsnorm. De Stad zal nu een bestuurlijke maatregel opleggen in de vorm van verplichte permanente monitoring. Zo een bestuurlijke maatregel is eigenlijk een dwangmaatregel waarbij een café kan gesloten worden bij niet uitvoering van de opgelegde maatregel of tot wanneer de maatregel uitgevoerd wordt. De Stad Gent kiest voor permanente monitoring. Dat wil zeggen dat de uitbater continu zijn geluidsniveau in de zaak dient op te meten en die gegevens moet bijhouden en doorgeven aan de toezichthouders. Zo kan er bijgestuurd worden.
De Stad Gent zal de extra controles en handhaving aanhouden totdat de geluidsoverlast in de studentenbuurt merkbaar is afgenomen.
Informatie
Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu, Veronique Vandenberghe, AC Zuid, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel. 09 266 79 53 (algemeen nummer) of 09 268 24 34,
e-mail [email protected]