19 sep 2014

Dreigend stroomtekort - Gent eist herziening afschakelplan voor haven

Belga - 19 september 2014 De stad Gent gaat niet akkoord met het afschakelplan en eist een herziening waarbij de Gentse haven gespaard wordt. In het slechtste geval eist de stad dat de haven als laatste uitgeschakeld wordt, zo staat in een open brief aan staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck.De stad Gent kreeg woensdag een uitleg van hoogspanningsbeheerder Elia over het afschakelplan. "Evenwel heeft deze uitleg ons in geen geval overtuigd en hebben we grote bedenkingen over dit plan", zeggen burgemeester Daniël Termont (sp.a), schepen voor Energie

Tine Heyse (Groen) en Havenschepen Mathias De Clercq (Open Vld) in een gezamelijke mededeling.

Ze vinden het onaanvaardbaar dat 180 bedrijven, waaronder 8 sevesobedrijven, getroffen worden. Onder die bedrijven is ArcelorMittal rechtstreeks bedreigd, en Volvo Cars Gent onrechtstreeks, omdat toeleveranciers zonder stroom kunnen vallen.

Naast de economische gevolgen wordt gewezen op mogelijke gevaren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers, omgeving en bewoners en de mobiliteit. Om haar bezorgheden kracht bij te zetten, verwijst de stad naar een ministrieel besluit waarin staat dat de industrie opgenomen is als prioriteit.

Ook het Havenbedrijf Gent wijst op dezelfde gevolgen en problemen.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.