Belga - 28 maart 2014
schepen Tine Heyse Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid
De beleidsgroep, die zich "Gent en Garde" noemt, moet concreet advies geven over de uitvoering van de voedselstrategie, die in het najaar van 2013 werd gelanceerd. Gent ambieert daarin om de vele bestaande en nieuwe initiatieven rond lokale voeding en de zogenaamde "korte keten" te bundelen en producenten en consumenten met elkaar in contact brengen. Bedoeling is om zo te komen tot een duurzaam voedselsysteem voor Gent.
"Vorige week nog zei VN-rapporteur voor recht op voedsel Olivier De Schutter tijdens een lezing in Gent dat hij sterk gelooft in de kracht van lokale initiatieven om tot een rechtvaardig en ecologisch voedselsysteem te komen", motiveert schepen Tine Heyse (Groen). "Als stadsbestuur vinden wij het onze taak om alle stakeholders samen te brengen en samen na te denken over ons voedselsysteem. Dat is in het belang van alle Gentenaars en van de toekomstige generaties."
In de beleidsgroep, die drie keer per jaar zal samenkomen, zitten onder andere de Boerenbond, BioForum, Velt, Con Brio, EVA, Labeur, Oxfam, Unizo, Voedselteams, Werkgroep Stadslandbouw en de UGent.
De vijf kernpunten van "Gent en garde" zijn: een meer zichtbare, kortere voedselketen, duurzamere voedingsproductie en -consumptie, sterkere sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven, voedselafvalberg terugdringen en voedselafval maximaal hergebruiken als grondstof.
© Belga - Belga
link naar het persbericht: http://www.gent.be/eCache/THE/4/125.cmVjPTE4ODY1Mw.html