Sedert de invoering van een stedelijk 'subsidiereglement groendaken' in 2002 zijn ruim 58.000 m² Gentse daken groener geworden. Een mooie oppervlakte. Maar om onze stad echt klimaatrobuust te maken, zijn nog veel meer groendaken nodig. Daarom werd de subsidie aangepast.
De basisondersteuning voor het aanleggen van een groendak blijft gelden. Nieuw is dat Gentenaren die onzeker zijn over de draagkracht van hun dak, een extra subsidie van 250 euro kunnen krijgen voor een stabiliteitsonderzoek. En wie een kwalitatief beter groendak aanlegt, wordt beloond met een verhoogd subsidiebedrag van 45 euro/m². Ze zijn immers zwaarder en hebben o.a. daardoor een hogere kostprijs.
Groendaken met een dikkere opbouw hebben belangrijke voordelen. Zo herbergen ze een grotere biodiversiteit én kunnen ze meer water bufferen. De keuze aan beplanting is veel groter, waardoor het groendak een gevarieerder plantenbestand heeft, dat nog fijner is om naar te kijken.
Tine:'Hoe meer groen, hoe beter we bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Groendaken vertragen de afvoer van regenwater afkomstig van de daken naar de riolering. Ze zijn ook gunstig om de opwarming van de steden bij hittedagen tegen te gaan. Als stadsbestuur willen we iedereen die een groendak aanlegt belonen.'
Het vernieuwde subsidiereglement werd woensdag voorgesteld op het ?vermoedelijk- grootste dakpark van Vlaanderen temidden van het nieuwe woonproject Tribeca. Een dakpark van 3200 m² met meer dan 10.000 planten en meer dan 40 verschillende plantensoorten.