Earth Hour
Earth Hour is een actie van het Wereldnatuurfonds (WWF). Zaterdag 29 maart van 20.30 tot 21.30 uur zullen wereldwijd ongeveer één miljard mensen symbolisch de lichten uitdoen. Een signaal waarmee WWF wil aantonen dat we wel degelijk een verschil kunnen maken in de strijd tegen de klimaatverandering, als we zuinig omgaan met energie. Wil je ook laten zien dat je om de toekomst en het klimaat geeft? Volg dan het voorbeeld van de Stad Gent en doof op de avond van 29 maart een uur lang je lichten.
Schepen Tine Heyse:" Onze deelname aan Earth Hour is een symbolische actie die we aangrijpen om burgers, organisaties en bedrijven te sensibiliseren om na te denken over hoe we stappen kunnen zetten naar een lager energieverbruik. Dit is essentieel in de strijd tegen klimaatverandering."
Stad Gent dooft monumenten- en sfeerverlichting
De Stad Gent dooft naar aanleiding van Earth Hour dit weekend een deel van haar verlichting. In normale onstandigheden brandt de monument- en sfeerverlichting van het Gentse Lichtplan van valavond tot middernacht.
Dit weekend worden meer dan 90 monumenten in duisternis gehuld, waaronder het stadhuis, het Vleeshuis, de Minard-schouwburg en de Opera. Ook de drie Gentse torens, die doorgaans de hele nacht verlicht zijn, worden gedoofd. Verder gaat ook heel wat sfeerverlichting uit, zoals de uplighters die op de gevels in de winkelstraten hangen en die voor extra sfeer in de winkelstraten zorgen. Voor de veiligheid blijft de openbare straatverlichting wel branden.
Klimaatverandering
De Stad doet meer dan de lichten doven: Gent engageert zich met het Gents Klimaatverbond in de strijd tegen klimaatverandering. Naast nefaste gevolgen wereldwijd is klimaatverandering ook al merkbaar in Gent. De zomers worden heter en droger, wat zeker in een stedelijke omgeving negatieve gevolgen heeft. De winters worden natter en de kans op hevige stortbuien en overstromingen neemt toe. Planten- en diersoorten die zich niet snel genoeg kunnen aanpassen aan een veranderend klimaat, verdwijnen.
Gents Klimaatverbond
Het stadsbestuur lanceerde eind 2009 het Gents Klimaatverbond. Gent wil tegen 2050 een klimaatneutrale stad te zijn. Een ambitieuze doelstelling die de Arteveldestad alleen maar kan bereiken als zoveel mogelijk inwoners, bedrijven, handelaars en verenigingen samen met de Stad hun schouders onder dit project zetten.
Wil je weten wie wat doet om van Gent een klimaatneutrale en aangename stad te maken? Kijk dan op de website van het Gents Klimaatverbond: www.gentsklimaatverbond.be of schrijf je in voor het e-zine door een mailtje te sturen naar [email protected].
Informatie
- Milieudienst Stad Gent, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge, tel. 09 268 23 00, fax 09 268 23 68, e-mail [email protected]
- Dienst Coördinatie Stad Gent, voor vragen i.v.m. lichtplan, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel. 09 266 70 60 e-mail [email protected]
- Gents Klimaatverbond, e-mail [email protected],
website www.gentsklimaatverbond.be
- Earth Hour, website www.wwf.be/earthhour
Bevoegd
- De heer Filip Watteeuw, schepen van Openbare Werken en Mobiliteit. Stadhuis, Botermarkt, 1, 9000 Gent, tel. 09 266 51 66, fax 09 266 51 79, e-mail
- Mevrouw Tine Heyse, schepen van Milieuklimaat, energie en Noord-Zuid. Stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 50 30, fax 09 266 54 49, e-mail [email protected]