Op de eerste bijeenkomst van 'Gent en garde' komt de Stad Gent samen met de verschillende mensen en organisaties die bezig zijn met voeding in het Gentse. De aanwezigen komen zowel uit de landbouwsector, de voedingsindustrie, de horeca als het middenveld. De Stad Gent wil samen met die partners concrete initiatieven opstarten en hen daarin ondersteunen.
Gent is pionier
De Stad Gent lanceert als eerste in Vlaanderen een voedselstrategie. De Stad Gent zet naast een beleid rond duurzame energie, duurzaam bouwen en duurzame mobiliteit, ook al jaren in op duurzame voeding. Het begon met het sensibiliseren rond bio-producten en fair trade. In 2009 zette Gent als eerste stad ter wereld het concept 'Donderdag Veggiedag' op de kaart. De lancering van de voedselstrategie is nu een volgende stap als pionier.
Vijf objectieven voor een duurzamer voedselsysteem
De Stad Gent gaat voor lekkere, lokale en duurzame voeding. Gent streeft ernaar om de lokale keten van producent tot consument te versterken en de milieu-impact zo klein mogelijk te houden. De Stad zet in op alle schakels van de keten: van productie over consumptie tot voedselafval.
Dit zijn de vijf doelstellingen van 'Gent en garde':
- Een meer zichtbare, kortere voedselketen
De lokale producent kan zijn producten dichtbij en rechtstreeks verkopen aan de klant en er wordt contact gelegd tussen producent en consument. Zo krijgt de consument meer voeling met waar zijn eten vandaan komt.
- Duurzamere voedingsproductie en ?consumptie
De Stad Gent wil landbouwers, inwoners en gebruikers laten deelnemen aan duurzame stadslandbouw en verbruikers duurzamer laten consumeren, denk maar aan lokaal, seizoensproducten, bio, vegetarisch of fair trade.
- Sterkere sociale meerwaarde rond voedingsinitiatieven
Voeding verbindt mensen, over alle leeftijden en achtergronden heen. Het is dan ook een krachtig thema om mensen hierrond samen te brengen. Initiatieven rond voeding kunnen zorgen voor een betere sociale cohesie en tewerkstelling.
- Voedselafval terugdringen
Een derde van ons geproduceerde voedsel belandt vandaag nog op de afvalberg, zoals bijvoorbeeld de minder mooie groenten. Door een afzetmarkt te zoeken voor voedseloverschotten en inwoners tips te geven om bewust aankopen te doen, optimaal voeding te bewaren en te verwerken, wil Gent de hoeveelheid voedselafval terugdringen.
- Voedselafval maximaal hergebruiken als grondstof
Wanneer voedsel toch afval wordt, kan het nog altijd slim worden ingezet. Dat kan door compost te maken van GFT of door het voedselafval gescheiden te laten ophalen om het zo te verwerken.
Aan de slag met alle betrokken partijen
Vandaag bestaan al tal van initiatieven rond duurzame voeding en stadslandbouw, gaande van hoeveverkoop, voedselteams, groentenabonnementen en boerenmarkten over Donderdag Veggiedag, fair trade campagnes, sociale restaurants en volkstuintjes. Met 'Gent en garde' wil het stadsbestuur inzetten op het versterken en verbreden van die initiatieven en het opstarten van nieuwe innovatieve pilootprojecten.
De Stad Gent wil alle betrokkenen hierin ondersteunen en hen maximaal betrekken bij dit proces. In de opmaak van de strategie werden verschillende actoren bevraagd en werd ook input meegenomen uit de werkgroep 'stadslandbouw', ontstaan uit het Gents Klimaatverbond. Ook vandaag nemen deze actoren een actieve rol op in het uittekenen van concrete initiatieven. In de komende maanden wil het stadsbestuur samen met de verschillende organisaties aan de slag om trajecten rond de verduurzaming van het Gentse voedselsysteem te lanceren.
Schepen Tine Heyse: 'Met deze voedselstrategie genaamd 'Gent en garde' zet het stadsbestuur een belangrijke stap vooruit om ons voedselsysteem in Gent duurzamer te maken. Welke concrete trajecten we gaan opstarten in de komende maanden, wordt vandaag mee uitgetekend door de verschillende actoren. Alleszins toont de interesse van vandaag dat Gent zin heeft in lekkere, lokale en duurzame voeding.'
Informatie
Milieudienst, Katrien Verbeke, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gent-Gentbrugge,
tel. 09 268 23 87, mail [email protected],
website www.gentsklimaatverbond.be