zei schepen van Milieu Tine Heyse (Groen) maandag in de Gentse gemeenteraad. 'In het Klimaatplan stellen we acties voor die moeten bijdragen om de overige tien procent te bereiken tegen 2019. We moeten als stad onze nek durven uitsteken.'
Het Klimaatplan kreeg de steun van de meerderheidspartijen en de grootste oppositiepartij N-VA. CD&V en Vlaams Belang hadden bedenkingen en onthielden zich. Het plan omvat een fors bedrag van 105 miljoen euro. Grote stukken daarvan zijn echter bedoeld om door te schuiven naar particulieren, in de vorm van premies om hen te stimuleren om meer energiezuinig te verbouwen. Het aantal energiezuinige renovaties moet stijden van 1.500 per jaar nu naar 3.000.
'Dat betekent meer dak- en gevelisolatie, hoogrendementsglas en efficiëntere verwarmingssystemen', zegt Heyse. Voor iedereen is er daarom de volgende jaren een premie van 1.000 euro beschikbaar. Een bedrag dat, afhankelijk van het inkomen, zelfs kan oplopen tot 4.600 euro.
Eigen boezem
De stad maakt ook budget vrij voor het verlenen van bouwadvies, een energiescan of ondersteuning bij inschatten van renovatiebudget. Verder moet het aandeel lokaal geproduceerde energie verdubbelen tot 15 procent van de huishoudelijke vraag in 2019. Er zijn ook maatregelen om meer duurzame mobiliteit te bervorderen en in de haven wil Gent de energie-efficiëntie van de economische activiteiten binnen het havengebied met 20 pct verbeteren.
Het stadsbestuur kijkt ook in eigen boezem en legt striktere energienormen op voor de eigen nieuwbouw. Dat omvat ook sociale woningbouw. Zo wil de stad dat een deel van de nieuweRabottorens lage-energiewoningen telt. Voor de woonwijk die aan de Oude Dokken komt, én voorziet de stad in een budget om een verwarmingssysteem via biogas te ontwikkelen, biogas dat van de bewoners zal komen. Om dergelijke projecten voor nieuwe stadswijken te ontwikkelen, trekt de stad 17 miljoen euro uit.
Ook het energieverbruik in de stadsgebouwen zelf moet omlaag. Zo blijkt uit de cijfers dat het elektriciteitsverbruik nog stijgt. Om dat te compenseren, wil de stad uitsluitend groene stroom aankopen. Daarvan moet 15 procent lokaal worden geproduceerd. Dat betekent meer windmolens in het Gentse, al wordt daar geen cijfer op geplakt.