18 jun 2014

Gent wil "overschotdoos" in restaurants in kader van duurzaam voedselsysteem

Belga/ De Standaard - 18 juni 2014 De stad Gent gaat in overleg met de horeca om in het najaar een "overschotdoos" te lanceren, waarbij restjes van een restaurantbezoek gemakkelijk meegenomen kunnen worden om nadien nog te consumeren. Deze legislatuur wordt zeventien miljoen euro vrijgemaakt om Gent klimaatneutraal te maken tegen 2050, staat in de ontwerp-beleidsnota Milieu van schepen (Groen) die dinsdagavond op een gemeenteraadscommissie werd toegelicht.

TineHeyse

"We moeten voedseloverschotten structureel aanpakken, zoals een sociale afzetmarkt creëren voor overschotten uit supermarkten", zegt schepen Heyse. "Het idee van de overschotdoos komt neer op de Amerikaanse 'doggy bag', maar dan naar de Gentse situatie vertaald. We willen enerzijds burgers sensibiliseren om de overschot te gebruiken en de horeca warm maken om die aan te bieden." In het kader van een duurzaam lokaal voedselsysteem wil Gent ook inzetten op de korte keten, meer seizoens- en biologische en fair trade producten en de vleesconsumptie verminderen.

Het stokpaardje van Heyse, van Gent een klimaatneutrale stad maken tegen 2050, wordt concreter door onder meer een verdubbeling van het aandeel lokaal geproduceerde energie én het aantal woningen dat energiezuinig gerenoveerd wordt tot 3.500. Gent voorziet de komende legislatuur ruim 6 miljoen euro extra premies voor energierenovatie, waarvan de hoogte deels inkomensgerelateerd. "Energierenovatie moet betaalbaar en makkelijk zijn", zegt Heyse. "Ik wil zoveel mogelijk barrières wegwerken die Gentenaars ondervinden om hun woning zo energiezuinig mogelijk te maken". In dat kader past een 'ontzorgingstraject'. "Daarbij geven we mensen niet alleen advies, we helpen hen bijvoorbeeld ook om een geschikte aannemer te vinden"

Op vlak van milieuhinder lijstte Heyse onder meer acties op rond de luchtvervuiling, geluid en nette stad.

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.