De problematische cijfers over migrantenleerlingen zijn het spectaculairst voor kinderen van uit Slowakije gemigreerde ouders. Zij hebben bijna drie keer meer kans om in het buitengewoon lager onderwijs terecht te komen. Liefst 33 procent van de Slowaakse kinderen, Roma vaak, belandt in het buitengewoon secundair. Van de rest zit 92 procent in het beroeps- en 4 procent in het algemeen secundair onderwijs.
De taalachterstand bij de groep is aanzienlijk. Vele ouders zijn analfabeet. Er zijn problemen van illegaliteit, armoede en behuizing die voor hen dringender zijn dan onderwijs.
Schepen Tine Heyse (Groen) wijst op de maatregelen die Gent al nam. "We hebben 37 brugfiguren ingeschakeld. Er is extra ondersteuning voor scholen en arme leerlingen, en de pedagogische begeleidingsdienst zal leerkrachten extra bijstaan. Maar ook de thuissituatie moet beter en daar komt de samenwerking met derden om de hoek kijken. Scholen redden het niet alleen".
Burgemeester Termont zegt al twee keer bij commissievoorzitter Barroso te hebben aangedrongen op noodmaatregelen, om extra personeel en begeleiding te financieren. De echte oplossing ligt bij de tewerkstelling van de ouders, zegt hij.
© 2013 De Persgroep Publishing - bron Belga