Op 20 september opende de 'Urban Smart Farm' van ondernemers Pascal De Bondt en Kenny Vandenbroucke haar deuren op DOK. De Gentse starter won in 2015 de korteketenwedstrijd van de Stad Gent. Met deze wedstrijd ondersteunt de Stad nieuwe initiatieven die inzetten op een kortere voedselketen tussen producenten en consumenten. De 'Urban Smart Farm' opereert vanuit twee gerecycleerde zeecontainers. Het project brengt 'aquaponics' naar de stad, een duurzame manier van voedselproductie in een kunstmatig ecosysteem. Afvalwater van vissen wordt op natuurlijke wijze gezuiverd door nuttige bacteriën en planten halen daarna hun voedingsstoffen rechtstreeks uit het voorgezuiverde water. Dit alles zonder pesticiden, kunstmest of antibiotica. Schepen voor Leefmilieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Tine Heyse: "Ik ben er trots op dat de korte keten voedselproductie in Gent met dit innovatieve project alweer een nieuwe boost krijgt. Dit najaar organiseren we trouwens voor de derde keer de wedstrijd Korte Keten. Ik ben nu al razend benieuwd naar de nieuwe inzendingen." De bezielers van Urban Smart Farm willen samen met de Gentse horeca een aanbod op maat uitwerken. Kruiden en microgroenten kunnen zij op vraag kweken. In november verhuist de mobiele boerderij naar Bedrijvencentrum De Punt. Meer info op . www.urbansmartfarm.be
23 sep 2016