Tine Heyse. Omdat we willen dat elke poging uitdraait op een succesvolle oogst, is er nu de hulplijn 'moestdazo'. Geen idee hoe te starten? Oorlog met slakken? Miserie met insecten? Alle vragen zijn vanaf vandaag welkom op 09/268 23 53 of [email protected]. De mensen van VELT (vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) beantwoorden alle vragen."
Voor wie inspiratie wil opdoen, werd de binnentuin van het historisch Hotel Clemmen, middenin de Veldstraat, omgetoverd tot een stadsmoestuintje. Op de verharde binnentuin werden zakken aarde neergezet met daarin prei, allerlei soorten sla, en zelfs een appelboom met één appel. Aan de muur werd met recuperatiemateriaal zoals pet-flessen en afvoerbuizen een hangende tuin gemaakt, met aardbeien, munt en andere planten. Zelfs een stel laarzen werd gebruikt om een tomatenplant in te zetten. De mensen van Uitbureau, die hun bureau daar hebben, geven de planten water.
"Alle Gentenaars mogen komen kijken, voelen en proeven", klinkt het optimistisch. De tuin zou op die manier echter heel snel kunnen geplunderd zijn, want de gewassen zijn nog veel te klein om er veelvuldig van de 'proeven'. Bovendien is de timing om nu een moestuin op te starten, half september, op zijn minst vreemd te noemen. De meeste gewassen zouden nu al lang geoogst moeten zijn, zelfs de ene appel is plukrijp. Maar een verrassend effect heeft het wel, dat eetbaar groen op de stenen binnenkoer. Het bijenhotel - een houtblok vol gaatjes - en het vogelnestje zijn voorlopig nog niet bewoond.
© 2014 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Sabine Van Damme