Gent trekt ten strijde voor lekkere, lokale en duurzame voeding. In samenwerking met heel wat partners lanceerde Tine de voedselstrategie ‘Gent en Garde’. Stad Gent is hiermee de eerste stad in Vlaanderen met een eigen voedselstrategie.
Een strategie die werk maakt van een verduurzaming van het lokale voedselsysteem, met een reductie van de CO2-impact in elke stap van de voedselketen. De voedselstrategie maakt deel uit van het plan om van Gent een klimaatneutrale stad te maken tegen 2050.
- In 2013 lanceerde Stad Gent haar duurzame voedselstrategie ‘Gent en Garde’. Via 5 strategische doelstellingen wordt er samen met de landbouwsector, verenigingen, kennisinstellingen en handelaars gewerkt aan een duurzamer voedselsysteem voor de Gentse regio.
- In Gent laten we niets verloren gaan, ook de heerlijke overschotten op restaurant niet. Stad Gent lanceerde daarom samen met Test-Aankoop het Restorestje. Ondertussen is het overschotdoosje in meer dan 120 Gentse horecazaken beschikbaar.
- Sinds maart 2017 zet Foodsavers Gent zich in om voedseloverschotten uit de Gentse regio te recupereren en te herverdelen naar 58 armoedeverenigingen en sociale restaurants in Gent. Daardoor krijgen Gentenaars in armoede beter toegang tot verse en gezonde voeding. 1 jaar na de lancering van dit project werd al meer dan 300 ton voedsel gered van de vuilnisbak, goed voor een reductie van 762 ton CO2.
- Via de Korte Keten wedstrijd ondersteunt Stad Gent projectvoorstellen die de korte keten tussen Gentse consumenten en lokale voedselproducten versterken: Project Vooruit, De Grazer, Urban Smart Farm, Voedselteams@home en ‘Koken met Kansen’.
- De Stad biedt gratis begeleiding op maat aan bij de opstart of de uitbouw van moestuinen op scholen of in buurten.
- Om de verkoop van korte keten producten bij horeca, groothandel en retailers op te schalen werd er een 2-jarige subsidieovereenkomst ondertekend tussen Stad Gent en het consortium ‘Vanier’ voor de opstart van een online marktplaats waar lokale landbouwproducten kunnen aangekocht worden die rechtstreeks afkomstig zijn van bij de boer.
- Samen met het Gentse OCMW wordt door Stad Gent 10 ha landbouwgrond ter beschikking gesteld voor een duurzaam landbouwproject in Afsnee: het Boerencollectief. Een samenwerking tussen een lokale veehouder en twee jonge biolandbouwers die er een zelfplukboerderij met groenten en ‘kleinfruit’ hebben opgestart. Het landbouwproject voorziet in sociale tewerkstelling en werkt samen met Natuurpunt aan een biodiversiteits- en akkervogelplan.