Gent heeft sinds 2013 haar eigen voedselstrategie 'Gent en garde' waarin wordt samengewerkt met talrijke organisaties en lokale initiatieven. Hiermee wil de stad haar lokale voedselsysteem maximaal verduurzamen. Een lokale voedselstrategie kan echter niet los gezien worden van internationale handelsstromen. Lokale consumptiekeuzes hebben ontegensprekelijk een internationale impact op de voedselsoevereiniteit in steden wereldwijd. Over deze thema's debatteerden 40 internationale experts inzake duurzame stedelijke voedselsystemen. Door de nadruk te leggen op het mondiale aspect wil de Stad Gent bijdragen aan een breder denken over lokaal voedsel in steden. Schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Tine Heyse: "Lokaal voedsel is een vertrekpunt voor duurzame steden, maar mag er niet toe leiden dat we ons opsluiten achter de stadswallen, of de haag van onze volkstuintjes. 'Hoe moeten de steden zich organiseren zodat die lokale keuzes ook tot globale faire voedselsystemen leiden?' is een gedeelde vraag die het belang van landbouwers hier en in het Zuiden samenbrengt." Het seminarie vormde het startpunt van een uitgebreid traject. Hierbij wil Gent haar lokale voedselstrategie verder uitbouwen door concreet na te gaan wat onze keuzes voor lokale consumptie betekenen voor steden op andere continenten.
19 jun 2015