24 jan 2017

OCMW en Stad Gent laten met sociaal tewerkstellingsproject gentse voedseloverschotten niet langer verloren gaan

OCMW en Stad Gent starten samen een logistiek platform op dat voedseloverschotten uit de Gentse regio zal recupereren en herverdelen. Voedseloverschotten die nog geen bestemming hadden, zullen vanaf het voorjaar van 2017 verdeeld worden naar Gentse sociale organisaties.  Met dit project zetten OCMW en Stad Gent in op het verminderen van de klimaatimpact van het Gentse voedselsysteem en wordt er tegelijkertijd een sociaal tewerkstellingsproject opgezet waar doelgroepmedewerkers worden opgeleid.   De Stad Gent slaat de handen in elkaar met OCMW Gent om structureel en op grote schaal voedselverspilling te vermijden door overschotten in te zamelen. Binnen de Leerwerkplekken van het OCMW wordt een platform opgericht waar voedseloverschotten worden verzameld en die van daaruit gekoeld worden geleverd aan sociale organisaties. De doelstelling is zo efficiënt mogelijk organisaties te voorzien van bestaande voedseloverschotten aanwezig bij verschillende schenkers. Op termijn ontstaat zo een netwerk in de stad Gent om lokale en onvermijdbare voedseloverschotten een nieuwe bestemming te geven binnen de doelgroep van mensen die er het meest nood aan hebben. 

Jaarlijks 100 ton voedselverspilling vermijden én 254 ton CO2 besparen

Tegen eind 2017 willen OCMW en Stad Gent  jaarlijks zo'n 100 ton voedseloverschotten  recupereren en verdelen. Deze overschotten zullen initieel hoofdzakelijk afkomstig zijn van de REO-veiling in Roeselare en diverse supermarkten in het Gentse. Gaandeweg zal het systeem verder worden opgeschaald om zo een maximale herverdeling te bereiken. Het vermijden van voedselverspilling zorgt voor een positieve klimaatimpact. Volgens berekeningen van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) staat 100 ton voedselverspilling vermijden gelijk aan 254 ton CO2-besparing. Deze CO2-impact bevindt zich zowel in de fase van productie, verwerking, distributie als consumptie en afvalverwerking van voeding. Voeding heeft belangrijke impact door zowel het gebruik van energie als van grondstoffen.

 

Schepen voor Leefmilieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Tine Heyse:

"Met de voedselstrategie Gent en Garde zet Stad Gent al verschillende jaren in op een verduurzaming van het Gentse voedselsysteem. Een van de doelstellingen is het vermijden van voedselverspilling. Zo vond in 2014 het Niets is Verloren Festival plaats waarbij er met voedseloverschotten gekookt werd voor 5.000 Gentenaars. In 2015 werd het Restorestje gelanceerd, dat ondertussen in meer dan 100 Gentse horecazaken verkrijgbaar is. Dit project geeft verder vorm aan de Gentse voedselstrategie door structureel in te zetten op een zinvolle herverdeling van voedseloverschotten."

 

10 tot 12 doelgroepmedewerkers opleiden voor knelpuntberoepen

Binnen de leerwerkplekken van het OCMW wordt een platform opgericht waar voedseloverschotten verzameld worden en die van daaruit gekoeld geleverd worden aan sociale organisaties.

"Door dit project binnen het OCMW  op te nemen, wordt ingezet op activering. Het project zorgt tijdens het eerste jaar voor opleiding en werkervaring voor 10 tot 12 mensen tot logistiek medewerker. Op die manier wordt een betere toegang tot de arbeidsmarkt gegarandeerd. Het platform biedt zo toegang tot een specialisatie die door VDAB erkend is als een kwalitatief en kwantitatief knelpuntberoep", aldus schepen voor Werk en OCMW-voorzitter Rudy Coddens

 

Betere toegang tot gezonde voeding voor mensen in armoede

Het OCMW biedt met deze verdeling van voedseloverschotten bijkomende ondersteuning aan sociale organisaties die de voedseloverschotten op hun beurt gebruiken in hun werking. Ze bereiken op die manier mensen in armoede via maaltijden of voedselpakketten. In opstartfase zullen een 20-tal organisaties aan de slag gaan met de overschotten, gaande van voedselbedelingsinitiatieven over sociale kruideniers tot sociale restaurants. Door in een eerste fase vooral in te zetten op groenten en fruit, willen OCMW Gent en Stad Gent  vooral gezonde voeding bij deze doelgroepen krijgen.

Aan dit project ging een grondige voorbereiding vooraf: betrokken organisaties (schenkers en afnemers) werden bevraagd, het potentieel werd in kaart gebracht en mogelijke scenario's werden uitgetekend. Ondertussen worden de laatste voorbereidingen uitgevoerd om in het voorjaar van 2017 van start te gaan. 

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.