
Jaarlijks 100 ton voedselverspilling vermijden én 254 ton CO2 besparen
Tegen eind 2017 willen OCMW en Stad Gent jaarlijks zo'n 100 ton voedseloverschotten recupereren en verdelen. Deze overschotten zullen initieel hoofdzakelijk afkomstig zijn van de REO-veiling in Roeselare en diverse supermarkten in het Gentse. Gaandeweg zal het systeem verder worden opgeschaald om zo een maximale herverdeling te bereiken. Het vermijden van voedselverspilling zorgt voor een positieve klimaatimpact. Volgens berekeningen van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) staat 100 ton voedselverspilling vermijden gelijk aan 254 ton CO2-besparing. Deze CO2-impact bevindt zich zowel in de fase van productie, verwerking, distributie als consumptie en afvalverwerking van voeding. Voeding heeft belangrijke impact door zowel het gebruik van energie als van grondstoffen.
Schepen voor Leefmilieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Tine Heyse:
"Met de voedselstrategie Gent en Garde zet Stad Gent al verschillende jaren in op een verduurzaming van het Gentse voedselsysteem. Een van de doelstellingen is het vermijden van voedselverspilling. Zo vond in 2014 het Niets is Verloren Festival plaats waarbij er met voedseloverschotten gekookt werd voor 5.000 Gentenaars. In 2015 werd het Restorestje gelanceerd, dat ondertussen in meer dan 100 Gentse horecazaken verkrijgbaar is. Dit project geeft verder vorm aan de Gentse voedselstrategie door structureel in te zetten op een zinvolle herverdeling van voedseloverschotten."
10 tot 12 doelgroepmedewerkers opleiden voor knelpuntberoepen
Binnen de leerwerkplekken van het OCMW wordt een platform opgericht waar voedseloverschotten verzameld worden en die van daaruit gekoeld geleverd worden aan sociale organisaties.
"Door dit project binnen het OCMW op te nemen, wordt ingezet op activering. Het project zorgt tijdens het eerste jaar voor opleiding en werkervaring voor 10 tot 12 mensen tot logistiek medewerker. Op die manier wordt een betere toegang tot de arbeidsmarkt gegarandeerd. Het platform biedt zo toegang tot een specialisatie die door VDAB erkend is als een kwalitatief en kwantitatief knelpuntberoep", aldus schepen voor Werk en OCMW-voorzitter Rudy Coddens
Betere toegang tot gezonde voeding voor mensen in armoede
Het OCMW biedt met deze verdeling van voedseloverschotten bijkomende ondersteuning aan sociale organisaties die de voedseloverschotten op hun beurt gebruiken in hun werking. Ze bereiken op die manier mensen in armoede via maaltijden of voedselpakketten. In opstartfase zullen een 20-tal organisaties aan de slag gaan met de overschotten, gaande van voedselbedelingsinitiatieven over sociale kruideniers tot sociale restaurants. Door in een eerste fase vooral in te zetten op groenten en fruit, willen OCMW Gent en Stad Gent vooral gezonde voeding bij deze doelgroepen krijgen.
Aan dit project ging een grondige voorbereiding vooraf: betrokken organisaties (schenkers en afnemers) werden bevraagd, het potentieel werd in kaart gebracht en mogelijke scenario's werden uitgetekend. Ondertussen worden de laatste voorbereidingen uitgevoerd om in het voorjaar van 2017 van start te gaan.