TineHeyse
"Alle centrumsteden hebben wel plannen om de hoeveelheid fijn stof te beperken maar Antwerpen nam iedereen op snelheid", zegt milieuschepen Tine Heyse. "We vrezen nu dat de Vlaamse regering Antwerpen als leidraad zal nemen en daar zijn we het niet mee eens. In Antwerpen wil men nummerplaatherkenning plaatsen om controles uit te voeren. We vrezen dat dat bijzonder duur zal worden, zeker gelet op de financiële situatie van de stad. Daarom willen we onze eigen zeg doen ten opzichte van de Vlaams Regering en ons standpunt delen." Hoe de stad de controles wil doorvoeren is nog niet duidelijk. "We hebben al een groot autoluw centrum maar we willen de stad nog autoluwer maken. We geloven niet dat het bannen van enkele wagens in een deel van de stad dé oplossing is voor het probleem van fijn stof. Waarom het verbod op vervuilende diesels en oude wagens niet in heel de regio invoeren? In Duitsland heeft men dat met succes ingevoerd in heel het Roergebied. Misschien kan dat hier ook wel", aldus Heyse.
Gemeenteraadslid Guido Meersschaut (N-VA) kwam misschien nog met de meest praktische oplossing op de commissie milieu. "Bij de keuring meet men toch steeds de uitstoot? Waarom hen geen vignetten laten uitreiken. Wie een vignet heeft kan de stad in, wie geen vignet heeft niet."
Het nieuws sloeg gisteren in als een bom bij de Gentsche Retro Wielen, de grootste oldtimer-club van de stad. "Een maatregel als deze betekent de dood voor onze hobby", zegt voorzitter Jean Paul Wille. "Dit weekend hebben we onze jaarlijkse tocht door de stad gehouden. We vrezen dat aan die traditie een eind komt als deze plannen waarheid worden." "Onze club telt 300 leden die samen zo'n 900 oldtimers bezitten. We spenderen er uren aan om ze mooi én rijvaardig te maken. Maatregelen zoals in Antwerpen en nu in Gent zullen grote gevolgen hebben. Eigenlijk worden onze wagens dan gedegradeerd tot museumstukken terwijl het plezier van een oldtimer hebben nu net zit in het rijden met die wagen. Stilstaan is ook niet goed voor zo'n oude wagens. En wie wil nog een oldtimer kopen als je er enkel mag naar kijken?", zegt Jean Paul. "We hopen dat er voor oldtimers een uitzondering gemaakt wordt en dat we toch nog door Gent zullen kunnen rijden."
De stad Gent zal zelf ook nog fiks mogen investeren om het eigen wagenpark aan de normen te laten voldoen. Volgens de dienst facility management van de stad zijn zo'n 44 van de 800 voertuigen diesels van meer dan 12 jaar oud. "Het gaat vooral om zwaar materieel dat niet elke dag ingezet wordt zoals tractors. Ook enkele brandweerwagens zijn in dat cijfer inbegrepen maar dat zijn wagens die gesubsidieerd werden en waarin de stad geen inspraak had. De voertuigen voor dagelijks gebruik zijn jonger dan 12 jaar oud", klinkt het op het kabinet van schepen De Regge.
© 2013 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Erik De Troyer