23 jan 2015

Restorestje maakt einde aan weggegooid eten

De Standaard - 23 januari 2015 46 Gentse restaurants bieden hun klanten aan om wat ze niet op krijgen, mee te nemen naar huis. Dat kan in een speciaal ontworpen recycleerbaar doosje dat, na een rondvraag bij meer dan zesduizend Vlamingen, de naam Restorestje meekreeg. Gent is de eerste Belgische stad die de overschotdoos lanceert, in samenwerking met Test-Aankoop.Zeg nooit meer doggy-bag tegen een doosje waarmee je wat je niet kan opeten, meeneemt vanuit het restaurant. Restorestje dus. Een bruinrode box, recycleerbaar, die mag worden meegegeven met de gft-ophaling van Ivago. Twee keer voordeel: eten wordt niet langer weggegooid en de verpakking van de overschotdoos is recycleerbaar.

Schepen van Milieu en Klimaat Tine Heyse (Groen) lanceerde de doos gisteren en benadrukte dat mensen niet langer gêne moeten voelen als ze in het restaurant vragen of ze wat ze niet opgegeten krijgen, mogen meenemen naar huis. 'Integendeel, ze moeten fier zijn dat ze meehelpen de voedselverspilling tegen te gaan.'

Die voedselverspilling is nogal gigantisch: per persoon gooien we gemiddeld 15 tot 23 kilogram voedsel per jaar weg. Voor een gemiddeld gezin (2,4 personen) wordt dat al gauw 36 tot 55 kilogram. Globaal verdwijnt een derde van de totale voedselproductie in de vuilnisbak.

Jeroen D'haese van wijnbar Baravins aan het Steendam is een van de 46 restaurants die mee in het initiatief van de stad stappen: 'Ik werkte vroeger in Pizza Hut en daar hadden we ook de gewoonte om mensen te suggereren dat ze hun overschot konden meenemen. We deden dat in de dozen van meeneempizza's. Ik heb die mentaliteit meegepikt naar Baravins: als we zien dat klanten niet alles opeten, bieden we hen aan de rest mee te nemen. Tot nu toe deden we dat in aluminium doosjes, maar nu de stad deze dozen aanbiedt, stappen we mee in de boot. Vooral omdat het past in een ruimer beleid van de stad', zegt D'haese.

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.