Tine Heyse. "Zo worden bijvoorbeeld netten gespannen onder bruggen zodat daar niet gebroed kan worden. Ook worden elk jaar duiven gevangen en geëuthanaseerd. Maar meldingen dat er nu meer duiven zouden zijn hebben we nog niet gekregen."
Globaal gezien zijn er vermoedelijk ook niet 'meer' duiven, maar er zitten er in elk geval meer dan gewoonlijk op het Sint Baafsplein. En de terrashouders daar hebben het geweten. Potjes nootjes op de tafels of restjes op borden worden genadeloos weggepikt door de gevleugelde beesten. Schrik hebben ze allerminst. Manu De Hauwere van het Fonds voor Instadhouding van Roofvogels (FIR) weet hoe dat komt. Door de werken aan de toren van de Sint Baafskathedraal zijn de slechtvalken verhuisd. Die slechtvalken eten gemakkelijk een duif per dag. Maar daarnaast jagen ze de duiven vooral schrik aan. In de omgeving waar een slechtvalk woont, zullen zelden duiven broeden."
Op de Sint Baafstoren hing een nestkast voor de slechtvalken, maar voor de werken werd die weggehaald. Het plan was om de nestkast tijdelijk aan de Belforttoren te hangen, maar dat ging niet door. De nestkast ligt nu in bewaring voor als de toren weer wordt vrijgemaakt. "Toch is Gerard van Gent, zoals wij het mannetje noemen, niet ver weg gegaan", zegt Manu. "Er is dit jaar zelfs gebroed in het centrum, op de Sint Michielstoren. Daar zijn drie jongen uitgekomen, die nu al zijn weggetrokken. Gerard, 11 jaar oud, zit momenteel dikwijls op de Sint Niklaaskerk. Zodra de bovenste 30 meter van de kathedraal zijn afgewerkt - en dat zou al halverwege volgend jaar kunnen zijn - hangen we de nestkast terug aan de toren. Twee dagen later zal Gerard met zijn (derde) vrouw al terug naar zijn vaste stek gaan. En dan zal de duivenpopulatie op het Sint Baafsplein snel weer slinken."
Komend weekend zullen de terrasgangers - het wordt meer dan 20 graden! - de duiven er dus nog moeten bij nemen. De horecazaken doen er alles aan om de beesten weg te houden, zonder succes. Voor hen wordt het dus wachten op de terugkeer van de slechtvalken. "Al zou het ook helpen mochten mensen stoppen met die duiven te voederen, wat nog steeds veel gebeurt", zegt De Hauwere.
© 2015 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Sabine Van Damme