"Iedereen profiteert trouwens van deze maatregel", zegt het Gentse Milieufront. "De automobilisten profiteren van een verhoogde capaciteit op de autosnelweg en een dalend brandstofverbruik. Een lagere snelheid zorgt ook voor minder zware ongevallen en vermindert het aantal rembewegingen en het wisselen van rijstrook. Verder tonen verschillende onderzoeken aan dat 90 km/u de files op drukke wegen doet afnemen. De bewoners in de buurt van autosnelwegen zijn blij met minder lawaai en minder fijn stof."
In het Gentse bestuursakkoord staat letterlijk dat "aan het Vlaamse Gewest wordt gevraagd om binnen de Gentse agglomeratie de snelheid op de auto(snel)wegen omwille van veiligheid en luchtkwaliteit te beperken tot 100km/u, behoudens stroken waar er nu reeds een snelheidsbeperking van 90 km/u in voege is."
"We geloven wel degelijk dat een snelheidsbeperking, of het nu 90 km/u of 100 km/u is, een bijdrage aan een betere luchtkwaliteit kan leveren, aangezien we in Gent nog altijd problemen hebben met onder meer fijn stof", zegt schepen Tine Heyse (Groen), onder meer bevoegd voor Leefmilieu. "Op initiatief van Vlaams minister Joke Schauvliege wordt in april een traject opgestart om te komen tot een luchtkwaliteitsplan voor de Gentse kanaalzone, inclusief de agglomeratie. We willen tot een gezamenlijk traject komen, waarbij de vraag om een snelheidsbeperking gesteld zal worden aan het Vlaams Gewest, net als een aantal andere maatregelen."