uw kat ook als een konijn? Vermijd dierenleed en steriliseer'.
Ludieke campagne
De Stad Gent wil Gentenaars aanzetten om hun verantwoordelijkheid op te nemen en hun huiskat te laten castreren of steriliseren. De Stad koos voor een ludieke campagne; een kat met konijnenoren, en de slogan 'kweekt uw kat ook als een konijn?' moet die boodschap duidelijk maken. "Met deze ludieke slogan willen we de Gentse kattenbaasjes bereiken en aanzetten hun kat te laten steriliseren of castreren. De beste garantie op het aanpakken van de zwerfkattenproblematiek." aldus Schepen Heyse.
Minder katten naar het asiel
Het is nodig dat mensen hun huiskat laten steriliseren/castreren. Want 1 kattenkoppel kan op 5 jaar tijd voor liefst 5.000 nakomelingen zorgen! In Gent leven naar schatting 31.000 huiskatten.
Sterilisatie/castratie zorgt er dus voor dat er minder katten in de Gentse asielen terecht komen en dat er minder zwerfkatten zijn. Per jaar belanden er ongeveer 1.500 katten in de Gentse asielen en dat is te veel.
Beter voor uw kat en verplicht
Steriliseren en castreren maakt uw kat rustiger en aanhankelijker, waardoor ze minder kans loopt op besmetting met allerlei ziektes. Sterilisatie bij kattinnen verkleint ook de kans op melkklierkanker. Bovendien is sterilisatie (en ook registratie) sinds 1 september 2014 wettelijk verplicht bij katten die van eigenaar veranderen.
Een bon als beloning voor castratie of sterilisatie
Om dit dierenleed te vermijden, wil de Stad Gent in de maand oktober de Gentenaars (of de katten) belonen die hun kat bij een Gentse dierenarts laten steriliseren/castreren. Wie tijdens de maand oktober bij een Gentse dierenarts zijn kat laat steriliseren/castreren, ontvangt van de Stad een cadeaubon ter waarde van 25 euro voor een sterilisatie van een kattin, en 10 euro voor de castratie van een kater. Deze bon kan worden gebruikt om uw kat te verwennen in een dierenspeciaalzaak (AVEVE) in de buurt, en dit zolang de voorraad strekt. De stad Gent wil hiermee het aantal katten dat in Gentse asielen terecht komt of zwerft op het openbaar domein, verminderen. Na de ingreep zal de dierenarts een formulier invullen waarmee een cadeaubon kan afgehaald worden bij de Stadwinkel. Het formulier kan ook opgestuurd worden naar de Dienst Toezicht waarna de bon per post zal worden opgestuurd. Wie nog geen dierenarts heeft, kan er 1 vinden op de kaart op de website van stad Gent: https://stad.gent/natuur-milieu/dieren/dierenartsen/wachtdienst-dierenartsen.
Steun de campagne
Ook wie al een gesteriliseerde kat of geen kat heeft, kan de campagne steunen door het beeld vanop de account van de stad Gent via sociale media te delen en de leuke postkaarten te verspreiden bij andere katteneigenaars.De Stad Gent wil de Gentse dierenartsen en de winkelketen AVEVE bedanken voor hun ondersteuning van de campagne.
Praktisch
- U kan uitgebreide info over de campagne terug vinden op https://stad.gent/katten
- Voor vragen of informatie over de campagne "Kweekt uw kat als een konijn?" van de Stad Gent kan u terecht bij de Dienst Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu (09/266 79 53), mail [email protected]
- De postkaarten zijn gratis en liggen in de dienstencentra van de stad Gent en in de stadswinkels.
- Voor vragen of informatie over sterilisatie, identificatie- en registratie van katten kan u terecht bij een dierenarts: https://stad.gent/natuur-milieu/dieren/dierenartsen/wachtdienst-dierenartsen
- Voor het melden van zwerfkatten kan u terecht bij het Eco-Werkhuis, [email protected] of via 09/235 22 50.