04 nov 2014

Superette Edwin geeft rook- en roetoverlast

De Standaard - 4 november 2014 Buren van Superette Edwin in Gent, de bakkerij en eetzaak van sterrenchef Kobe Desramaults, hebben een klacht ingediend bij de dienst Milieutoezicht van de stad Gent, omdat ze last hebben van rook- en roetneerslag. Kobe Desramaults zegt dat hij volop werkt aan een oplossing. Kobe Desramaults, de succesvolle chef vanIn De Wulf (Dranouter) enDe Vitrine (Gent), droomde al lang van een artisanale bakkerij. Eind mei opende op de hoek van de Hof- en de Guldenspoorstraat, vlakbij het Zuidpark, zijn bakkerij Superette Edwin. Het kloppende hart is een houtoven, waar vanaf vijf uur 's morgens het brood wordt gebakken. In een hoek staan twee grills. Daarop worden brood, groenten, het lam, de kip en het varken van de bioboer gegrild.

Vanaf de eerste dag was het er een stormloop en de toeloop is niet meer stilgevallen. Al snel kwamen er ook klachten van buren in de Muinkkaai, die last hadden van rookontwikkeling. Daarop werd een eerste ingreep gedaan. Daarna volgden klachten van bewoners in de Hofstraat en omliggende straten.

'Na de klachten in de Muinkkaai hebben ze een soort platte buis op een afdak gelegd. Gevolg is dat de rook soms tot in de Guldenspoorstraat hangt. Ook lag er roet op de vensterbanken', zegt een buurbewoonster. Ze wordt bijgevallen door haar buurvrouw. 'Ik heb een klacht ingediend bij de Milieudienst. In de zomermaanden kon ik geen venster openzetten. Ik heb al met Desramaults gesproken en hij verzekerde ons dat hij het probleem zal verhelpen. Het zijn harde werkers in de Superette, ik wil die zaak zeker niet weg, alleen kan dit niet goed zijn voor het milieu.'

De dienst Milieutoezicht heeft al een controle uitgevoerd. 'De Superette is niet meldings- of vergunningsplichtig. In de milieuwetgeving staat niets over een houtoven. We hebben dus ook geen pv opgesteld', luidt het op het kabinet van Tine Heyse (Groen), schepen van Milieu.

Kobe Desramaults zegt dat hij al een tijd aan een oplossing werkt. Tegen een muur kruipt een schouw hoog in de lucht. 'Dat is de schouw voor de houtoven. Bovenop die schouw plaatsen we een nieuwe kop met een druppend watersysteem in zodat de rook recht omhoog gaat.' Het is vooral de schouw van de grill die overlast veroorzaakt. 'Een Duitse ingenieur kwam al kijken en een Nederlandse firma maakte een offerte. Die prijs was te hoog. We zitten binnen de normen, maar we willen tegemoetkomen aan de verzuchtingen vanuit de buurt. Goed nabuurschap is belangrijk. We willen dat de Superette een deel van de buurt is. We hebben ons al verontschuldigd en er komt een oplossing.'

 

© 2015 Corelio - De Standaard - Karel Van Keymeulen. 

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.