Welkom in het Kokerpark! Een aantal weken geleden, op 10 april, stonden we hier ook om het proefproject rond zwerfvuil op te starten.
We kwamen in een storm van persaandacht en kritische vragen terecht. Maar ik denk dat ik mag stellen, dat we met z'n allen deze storm doorstaan hebben. Daarom wil ik hier zéér uitdrukkelijk een aantal mensen bedanken voor hun gemotiveerde inzet en hun doorzettingsvermogen. De mensen van het Buurthuis, de mensen van het Ecowerkhuis, de buurtwerkingen Samenlevingsopbouw, Gebiedsgerichte Werking, VZW Jong, Brede School, Mobiel Jeugdwerk, de parkgebruikers en andere buurbewoners, ? van harte bedankt om dit proefproject uit de grond te hebben gestampt en het al die tijd ? in niet altijd makkelijke omstandigheden - te hebben begeleid.
Ik wil toch ook nog eens kort de bedoeling van dit proefproject schetsen:
Parkgebruikers bewust maken van hun achteloos gedrag rond zwerfvuil en hen hierover laten nadenken, daar ging het om. Met als uiteindelijk doel dat ze de verantwoordelijkheid rond de netheid van het park delen en zélf opnemen.
Op 10 april werd er een laatste grote schoonmaakbeurt gehouden en werden de 'leefregels voor het park' door kinderen uit de buurt opgesteld en onthuld. Aan de ingangen kwamen borden met de vermelding dat het Kokerpark tijdens een proefperiode door de gebruikers zelf zou proper gehouden worden.
Voor alle duidelijkheid: de afgelopen weken werden sluikstorten wél opgeruimd, werden afvalkorven wél leeggemaakt en werd er op toegezien dat er geen onhygiënische of gevaarlijke situaties ontstonden.
Vanaf de dag van de opstart spraken medewerkers van het proefproject ook dagelijks de parkbezoekers aan. Er werd hen gevraagd hoe ze hun bezoek aan het park hadden ervaren en in welke mate ze tevreden waren over de netheid van het park. Maar ook wat ze zelf als oorzaak van het probleem zagen en of ze suggesties hadden voor mogelijke oplossingen.
En ja, de pers lag op de loer om storten te kunnen fotograferen, maar het is bijlange niet zover gekomen. Het is hier nooit zo vuil geworden als sommigen hadden verwacht.
Tijdens het proefproject stelden de medewerkers vast dat het park er inderdaad vrij proper bij lag, alhoewel het niet werd opgeruimd. Dit was het gevolg van de regelmatige aanwezigheid van medewerkers die de bezoekers aanspraken over het thema. Er ontstond als het ware een sociale controle die de bezoekers aanmoedigde om hun afvalgedrag te veranderen. Zo raakten ze meer betrokken bij het proefproject en dat gaf een effect op hun achteloosheid. Bezoekers die zich wel aan de regels houden voelden zich hierdoor ook gesteund. Nog opvallend, naar het einde van de actie werd meermaals opgemerkt dat zwerfvuil dat in het weekend achtergelaten was, op maandag weer weg was uit het park. Met andere woorden, de bezoekers van het park namen zelf een actieve rol op en begonnen zo hun steentje bij te dragen.
Daarom nogmaals, van ganser harte, dank u wel!!!
Uiteraard wordt een proefproject opgestart om na afloop te evalueren en er wat van te leren.
8 op de 10 bezoekers van het Kokerpark in de Brugse Poort in Gent zijn tevreden over het Proefproject Zwerfvuil Kokerpark. Ze vinden het park redelijk proper, maar storen zich wel aan het nog aanwezige afval. De bezoekers staan positief tegenover een sensibiliseringsactie waarbij mensen aangesproken worden op hun afvalgedrag. De oorzaak voor dit zwerfvuil ligt volgens hen hoofdzakelijk aan de mentaliteit van de bezoekers en aan het ontbreken van duidelijk zichtbare vuilnisbakken. De vuilnisbakken krijgen daarom een betere plaats en er wordt een opvallende sticker op gekleefd. Het aanspreken van parkbezoekers ervaren de ondervraagden als een goede sensibilisering.
Maar aangezien het om een mentaliteitswijziging gaat, is er nog veel werk aan de winkel.
Hoe lang het effect van 'betrokkenheid' zal blijven is moeilijk te voorspellen. Daarom wordt ook in de zomermaanden het zwerfvuil voorlopig niet opgeruimd, tenzij het echt te erg zou worden. Het gevaarlijk afval en sluikstorten zullen natuurlijk blijvend opgeruimd worden. Zo willen de medewerkers van het proefproject zien hoe de situatie verder evolueert. Uiteraard blijven zij aanspreekbaar rond de problematiek.
Een andere vraag die nu op ons afkomt is: gaan we dit proefproject in een ander park in de stad herhalen?
Als we dit doen, moeten we nagaan welke mogelijkheden er binnen de diensten zijn, om die communicatie met de buurtbewoners en parkbezoekers op te nemen. Bovendien moeten er altijd minimale infrastructurele voorwaarden aanwezig zijn, voor het proper houden van een park. Anders heeft een communicatieactie weinig zin. En we volgen ook dit park verder op, om te zien hoe de tot stand gebrachte bewustwording verder evolueert. Wordt dus wel vervolgd, op één of andere manier ? die we zelf nog niet weten.
En wat kunnen we nu beter doen, dan met z'n allen nog eens dit gezellige park opruimen? ?