Tine Heyse
Het nieuwe reglement voor energiebesparende maatregelen komt deze maand nog voor op de gemeenteraad. Dak-, gevel-, en vloerisolatie, nieuwe ramen en het plaatsen van een warmtepomp worden voortaan deels terugbetaald door de stad. Ook voor het plaatsen van wand- of vloerverwarming samen met een laagtemperatuursysteem is er een tussenkomst. Afhankelijk van het inkomen kan men 1.000 tot 2.500 euro terugkrijgen.
Klimaatneutraal
De stad heeft een ambitieus plan om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% te laten dalen. Tegen 2050 wil Gent klimaatneutraal zijn. Met de vele oude huizen die Gent rijk is, wil dat zeggen dat er nog heel wat werk aan de winkel is om woningen energiezuiniger te maken. "We willen er voor zorgen dat veel meer Gentenaars hun woning renoveren en energiezuinig maken. Op dit moment telt de stad per jaar 1.500 renovatiedossiers. Dat willen we optrekken tot 3.500 per jaar", zegt milieuschepen Tine Heyse (Groen!). "Dat is zeer ambitieus maar wel haalbaar. Voor de Gentenaars die het financieel het moeilijkst hebben, is er geen limiet qua subsidiebedrag . Bij hen zal de vzw ReGent een volledige energiescan uitvoeren om zeker te zijn dat de werken optimaal uitgevoerd worden. Ze krijgen ook begeleiding bij materiaalkeuze, planning, enzovoort", aldus Heyse.
Complex
Enige nadeel van het nieuwe reglement is dat het bijzonder complex is. Men houdt namelijk rekening met het inkomen, het aantal gezinsleden ten laste, de aard van de werken en dan zijn er nog eens een resem uitzonderingen en extra voorwaarden. Dat gaat van de dikte van het materiaal van een onderdak tot de temperatuur van het water in de verwarming. "We beseffen zeer goed dat dit een bijzonder ingewikkeld nieuw reglement is", zegt Heyse. "We zullen dan ook zorgen dat niemand zich door dat reglement moet worstelen. Wie verbouwt, zal de stads kunnen contacteren en precies de info krijgen die nodig is."
© 2014 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Erik De Troyer