Vanaf zaterdag 23 april 2016 verspreidt de Stad Gent 1.000 hangende tuinen met radijszaad. Op verschillende locaties en evenementen kan je de komende 2 maanden gratis doe-het-zelf pakketten voor hangende tuinen vinden of winnen. Zo een doe-het-zelf-pakket maakt moestuinieren voor iedereen toegankelijk, ook voor Gentenaars die geen groene vingers of zelfs geen tuin hebben.
Waar vind je de hangende tuinen?
De hangende tuinen zullen de komende weken op verschillende plekken in Gent opduiken tijdens ludieke acties. De aftrap vindt plaats op 23 april in de bibliotheek aan de Zuid. Daar kan je tussen de boekenrekken pakketten voor hangende tuinen zoeken en er zelf mee aan te slag gaan om je eigen radijzen te kweken. Tijdens de Bio Fair Trade Brunch op donderdag 5 mei en het kunstenfestival Sorry, not Sorry op zaterdag 7 en zondag 8 mei kan je een hangende tuin krijgen als je een eetbaar schilderij maakt met korte keten groenten en fruit. Op 4 juni kan je dan weer een hangende tuin winnen als je meedoet met de jutezakkenrace op het Fair Food Fest. Ook in de verschillende musea in Gent kan je in de loop van de maanden mei en juni verstopte hangende tuinen zoeken. Neem deel aan één van de geplande acties en wie weet vind jij één van de
1.000 pakketjes.
De doe-het-zelf-kit bestaat uit een jute 'Gent en Garde' zak, een worteldoek, radijszaad en een naald. Je kan hiermee heel eenvoudig zelf aan de slag om radijzen in een verticale tuin op je balkon of terras te kweken. De kit is herbruikbaar. Naast radijzen kan je in de zak ook andere groenten en kruiden telen.
Dé digitale ontmoetingsplek voor duurzame voeding in Gent
Heb je een hangende tuin bemachtigd, surf dan naar www.gentengarde.be om de handleiding te bekijken. Dit online forum is dé digitale plek voor Gentenaars op zoek naar informatie, tips, adressen of samenwerking rond de duurzame consumptie en productie van voeding in Gent. De Gentenaar vindt er adresjes, expertise rond moestuinieren, evenementen rond voeding en moestuinieren, enz. Het platform is gebruiksvriendelijk en toont alle initiatieven op kaart.
Naast een informatiebron over duurzame voeding in Gent is het vooral een participatief platform waarop Gentenaars, organisaties en bedrijven elkaar kunnen vinden om informatie uit te wisselen of samen te werken. Het platform is voor iedereen toegankelijk. Gentenaars die initiatieven willen opstarten of zoekertjes wensen te plaatsen, registreren zich via hun Mijn Gent-profiel.
Plaats je bericht of stel je vraag op www.gentengarde.be
Zoek je materiaal, zaden, voedseloverschotten of ben je op zoek naar een plek in de buurt om te moestuinieren? Heb je een tuin die je wil delen met je buren of heb je overschotten te geef? In de rubriek 'Vraag en Aanbod' van het forum kan je je bericht of zoekertje plaatsen. Je kan er ook een groep opstarten om informatie uit te wisselen of samen te werken met andere Gentenaars.
Gentenaars met vragen over het kweken van groenten, fruit of kruiden kunnen op het forum hun vraag stellen aan een moestuinexpert. Een expert van 'Moestdazo' geeft advies op al jouw vragen over je moestuin.
Gent ten strijde voor duurzame voeding
Stadslandbouw en stadsgerichte landbouw zijn naast een wereldwijde trend ook een noodzakelijke stap in de duurzame voedselvoorziening van een stad. Ruim 2 jaar zet de Stad Gent al in op het verduurzamen van de productie van voeding in en rond de stad. Moestuinieren is daar één belangrijk element in, naast diverse professionele landbouwactiviteiten. Het helpt verse en betaalbare (seizoens)groenten en fruit te produceren. Bovendien zorgt lokaal voedsel telen voor een lagere CO2-uitstoot, zoals het verminderen van de transportkilometers en voor een gezonde, leefbare stad. Gent en Garde is dan ook ontstaan vanuit het doel om van Gent een klimaatneutrale stad te maken.
De Stad Gent daagt alle Gentenaars uit om één van de hangende tuinen te bemachtigen en er zelf mee aan de slag te gaan. Heb je er één bemachtigd, surf dan naar www.gentengarde.be en word lid van de groep Hangende Tuinen. Maak je eigen hangende tuin en post je ervaringen en resultaat op www.gentengarde.be. De origineelste hangende tuin ontvangt van ons een geschenk.
Een overzicht van de activiteiten waarop je hangende tuinen kan vinden:
- Zaterdag 23 april: hoofdbibliotheek aan de Zuid (Woodrow Wilsonplein), tussen de boeken verstopt in de afdeling moestuinieren op de 3de verdieping
- Vanaf donderdag 21 april: wie een relevant item toevoegt op www.gentengarde.be krijgt een hangende tuin. We contacteren de auteur en maken een afspraak voor de overhandiging van de tuin.
Relevant is: een kalenderitem toevoegen, een oproep, recept of tip plaatsen, een groep opstarten, een vraag stellen aan Moestdazo
- Zondag 1 mei: Wildeplantenbeurs in de Bourgoyen: Wie zich inschrijft met e-mailadres en naam, krijgt een lotje. Dat lotje gaat in een hangende tuin. Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid trekt 10 winnende lotjes om 15 uur. Aanwezigen krijgen de tuinen overhandigd, afwezigen worden gecontacteerd om het tuintje af te halen
- Donderdag 5 mei: Bio Fair Brunch voor studenten (Sint-Pietersabdij): maak je eigen eetbaar schilderijtje met korte keten groenten en fruit
- Woensdag 4 tot en met 8 mei: Gent Smaakt: elke dag 20 hangende tuinen verstopt op de site
- Zaterdag 7 en zondag 8 mei: Straatkunstfestival Sorry, not Sorry: stand met hangende tuinen en eetbaar schilderij van korte keten fruit en groenten
- Week van 9 mei: Stand met hangende tuinen tijdens de boerenmarkten
woensdag in Gentbrugge 15 uur
donderdag in Vogelenzang 13 uur
vrijdag in Sint-Amandsberg 15 uur
vrijdag in Oostakker 17 uur
zondag in Rooiegem 9 uur
- Zondag 15 mei: Hangende Tuinen 'verstopt' in het museum De Wereld van Kina op zondagochtend (gratis toegang voor Gentenaars)
- Zondag 29 mei: Hangende Tuinen 'verstopt' in het museum op zondagochtend in Gravensteen (gratis toegang voor Gentenaars)
- Zaterdag 4 juni: Jutezakkenrace. De winnaars krijgen een hangende tuin. Tijdens Fair Food Fest, LDC De Knoop, Hundelgemsesteenweg 125, 9050 Gent
- Zondag 5 juni: Hangende Tuinen 'verstopt' in het museum op zondagochtend in STAM (gratis toegang voor Gentenaars)
- Zondag 12 juni: Hangende Tuinen 'verstopt' in Sint-Baafsabdij op zondagochtend
- week van 19 juni: Bellen naar Gentinfo
Wedstrijdvraag invullen per mail, winnaars worden geloot en gecontacteerd.
Eerste 50 kunnen een exemplaar afhalen in de Stadswinkel
Informatie
Dienst Milieu en Klimaat, Stephanie Vermeulen, AC Zuid, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent,
tel. 09 266 57 01, gsm 0473 78 88 01, e-mail [email protected]