
Gent onderzoekt onder meer de mogelijkheden van een stadsdistributiesysteem en de gevolgen daarvan voor de luchtkwaliteit in de stad. Andere steden zoals Antwerpen, Hasselt en Genk zetten in op warmtenetten om de restwarmte te gebruiken uit onder meer de industrie. Nu gaat die warmte nog grotendeels verloren.
De acht steden behoren tot de vijfduizend Europese steden die het burgemeestersconvenant ondertekend hebben, waarin ze zich voornemen tegen 2020 hun CO2-uitstoot met een vijfde te verminderen. "Steden zijn voor een stuk het probleem: ze zijn goed voor een aanzienlijk deel van de Europese CO2-uitstoot", zegt de Gentse schepen voor Leefmilieu Tine Heyse. "Maar ze vormen dus ook een deel van de oplossing. Gent wil klimaatneutraal worden tegen 2050, en daarvoor worden specifieke projecten opgestart."
Ook de Oostendse schepen Tom Germonpré benadrukt de rol van de steden in het behalen van de klimaatdoelstellingen. "Als de EU erin slaagt de doelstelling te halen van een verminderde uitstoot met 20 procent tegen 2020, dan zal dat dankzij de steden zijn", zegt hij.