Tine Heyse, schepen van Noord-Zuid, wil dat meer mensen meer eerlijke kledij kopen in meer winkels. "Daarvoor werken we zowel aan de vraagzijde als aan de aanbodzijde. Daarnaast hebben we als Stad Gent ook een belangrijke rol als aankoper."
Die voorbeeldrol wil de Stad Gent opnemen bij de werkkledij voor de stadsarbeiders en het verzorgend personeel van het OCMW. Deze contracten lopen binnenkort af. De nieuwe bestekken moeten ervoor zorgen dat het stadspersoneel in zo eerlijk mogelijke kledij aan de slag kan. Ook voor het linnen voor de OCMW-woonzorgcentra zoekt de Stad naar eerlijke alternatieven.
Via marktverkenning en marktdialoog gaan de diensten samen met de Vereniging Voor Steden en Gemeenten (VVSG) op zoek naar eerlijke aanbieders voor de verschillende onderdelen van werkkledij (T-shirts, broeken, jassen, ?). Via de VVSG worden ook aankopers van andere overheden betrokken. Tijdens de eerste Fair Fashion Talk werden alvast ervaringen uitgewisseld tussen 25 overheidsaankopers, een 60-tal ondernemers en 2 internationale textielexperten.
'Als verschillende overheden dezelfde criteria opnemen in bestekken, kan men wegen op de markt', stelt schepen Heyse: "De markt zal uitgedaagd worden door de steeds grotere vraag. En dat betekent meer zekerheid dat een leverancier intekent op bestekken."